Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nedávný případ přepadení řidiče plzeňským policejním duem Slavotínek & Němec dostatečně ozřejmuje důležitost záznamu chování policistů. Bez důkazu o chování těch dvou grázlů by měl nepochybně dotyčný na krku dost problémů.

4 0
možnosti

Pane autore, je to zajímavý a poučný článek. Ale zajímala by mne taky vaše reakce na příspěvek pana Hodaně v 15:52, kde jste dal jen minus bez bližšího vyjádření. Znamená to, že s tím § 114 nemá pravdu, a když ne, tak proč?

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, myslím, že je to na delší rozbor. Skutečně občan má povinnost dle § 114 zákona o Policie výzvu uposlechnout. Pro plné pochopení zkusím na modelovém příkladu.

Policie činí nějaký zákrok.

Já jako občan, pořizuji záznam tohoto zákroku (nutně se vůbec nemusí týkat mě)

Všimne si toho příslušník P ČR a jménem zákona mě vyzve, aby pořizování z nějakého důvodu, přerušil nebo zastavil ( Samozřejmě zásadně záleží na té argumentaci důvodu)

Výzvu samozřejmě uposlechnu ( záznam vypnu, ale mám k dispozici záznam od jménem zákona s odůvodněním)

Pokud se budu domnívat, že postup policisty nesl znaky libovůle či zneužití výkladu podám stížnost na dotyčného policistu.

Předpokládám, a to oprávněně, že se stížností neuspěji..

Policista, třeba v dalších dnech bude postupovat obdobně.....

Jiný občan, opět podá stížnost, opět pravděpodobně neuspěje a tak se to může i několikrát opakovat....

Existuje naděje, nikoliv malá, že jednou si toho někdo všimne, že na dotyčného policistu chodí opakované stížnosti, že brání pořizování obrazového nebo zvukového záznamu a někdo mu vysvětli, že pořizování záznamu příslušníku P ČR NENÍ v rozporu se zákonem.....

V

0 0
možnosti

A k čemu vám to je? Policista totiž kalkuluje s tím, že dle § 114 zákona o policii máte povinnost uposlechnout výzvu policisty. A jak dodávají policejní mluvčí, i v případě že tuto výzvu nepovažujete za výzvu v souladu se zákonem, a následně si můžete stěžovat na celý postup u GIBS/Odboru vnitřní kontroly.

Ergo... policista vás vyzve k zastavení nahrávání a odložení mobilu. Vy máte dvě možnosti. Buď přestanete nahrávat a odložíte mobil, a následně si můžete stěžovat - ovšem nemáte důkazní materiál s protiprávní výzvou. Nebo neuposlechnete, ovšem potom vás policista může spokojeně zpacifikovat, neboť jste neuposlechl výzvy. Je pravděpodobné, že ani v tomto případě důkaz nezůstane, neb mobil bude (zcela náhodou) poškozen při zákroku proti osobě, která neuposlechla výzvy. Pokud se budete bránit, máte na krku násilí proti úřední osobě.

Řečeno jinak: vaše práva jsou vám k ničemu, protože systém má páku ve všech možných scénářích, abyste se jich nemohl dovolat.

1 1
možnosti

Budete to mit nahrane minimalne do te faze, kdy dostanete tu vyzvu v rozporu se zakonem. Samozrejme je tam ten problem, ze nahravate z toho duvodu, abyste pripadne zaznamenal jine, zavaznejsi protipravni jednani policisty, ktere takhle nebude zdokumentovane. Ale uprimne doufam, ze pokud se pak nejaky takovyhle problem dostane do faze tvrzeni proti tvrzeni, tak existence te nezakonne vyzvy snizi verohodnost policisty.

Na ten rozbity telefon se obecne doporucuju na nahravani pouzivat nejakou aplikaci, ktera zaznam rovnou nahrava na nejake online uloziste.

1 0
možnosti

Kolik z nás by sneslo být při výkonu práce natáčeno na kameru? Jistě, jde o policisty a státní zaměstnance, to ale neznamená, že to nejsou lidé jako my. Natáčejte na kameru při práci svého instalatéra, automechanika, ošetřujícího lékaře, učitele svých dětí, číšníka, když vám nese jídlo.. Většina vás pošle někam, někdo od rány vám možná i rozbije hubu. Je to prostě krajně nepříjemné, je to jakýsi projev nedůvěry a agresivity. "Tady si tě natočím a jestli uděláš jakoukoli chybu, tak tě znemožním". Navíc natáčení poskytuje jednostrannou výhodu vlastníkovi záznamu použít či zveřejnit jen to, co se hodí jemu.

3 8
možnosti
Foto

Což policie nikdy nedělá, že jen účelově zveřejní resp. smaže, co se jí hodí... Je to prostě přirozený instinkt preventivně se chránit před někým, kdo má moc vám ublížit a to policie i úředníci jsou...

1 0
možnosti

Za zbraň lze považovat vše, co jako zbraň bylo použito. Příklad na stole stojí láhev a je to pořád láhev až do doby, kdy ji někdo vezme a někoho dalšího s ní praští, pak už to není láhev, ale zbraň, takže podle toho principu i mobil může být zbraní, můžete s ním někoho praštit nebo ho po někom hodit, ale pokud tak nečiníte, tak je to jen mobil;-).

0 1
možnosti

Karma. Děláte službu pro nás pro všechny R^

5 0
možnosti

Spolek Šalamoun spíše dělá ostudu všem spolkům, které chtějí pomáhat lidem.

0 11
možnosti

na to celé se nedá říct nic jiného, než že ryba smrdí od hlavy... a bohužel, je shnilá až k ocasu

2 0
možnosti

Karma. Celá ta sekce vnitřní inspekce policie mi připadne spíše jako odbor zametání stop a výsměchu veřejnosti. Na jednu fotografii zaparkovaného policejního auta na místě pro vozíčkáře před Mc Donaldem a s jeho posádkou u bufetového stolku jak se tam cpou hamburgery vysvětlila inspekce, že tam ti policisté právě konají neodkladné policejní úkony.

9 0
možnosti
Foto

To byste koukal, jaké škody na hlavách protivníků se dají docílit s mobilem zamotaným do shamagu...;-D

0 0
možnosti

A co teprve radikálové nejmenovaného náboženství, kteří mobilem vyhazují celá tržiště...:-/

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS